23 ℃

Minister kondigt groot onderzoek aan naar omstreden penalty in halve finale EK

Minister kondigt groot onderzoek aan naar omstreden penalty in halve finale EK
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - Minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar het penaltymoment in de EK-wedstrijd Nederland-Engeland. Het onderzoek moet uitwijzen of de penalty al dan niet terecht was.

Woensdagavond gaf scheidsrechter Felix Zwayer een penalty na een vermeende overtreding van Denzel Dumfries op Harry Kane. Laatstgenoemde nam de penalty zelf en schoot raak, waardoor Nederland het Europees kampioenschap aan zich voorbij zag gaan.

Omdat de penalty volgens veel deskundigen onterecht was, heeft minister Agema besloten om een onderzoek te laten uitvoeren. Een onafhankelijke onderzoekscommissie gaat aan de hand van videobeelden en getuigenverklaringen proberen vast te stellen of de penalty gerechtvaardigd was. Eerder besloot het kabinet al om de uitslag van de wedstrijd in deze vorm niet te ratificeren.

Politieke consequenties

Het is de eerste keer dat het kabinet een beslissing van een scheidsrechter laat toetsen door een onafhankelijke commissie. Toch komt het onderzoek niet geheel als een verrassing. “Er is Agema veel aan gelegen om deze kwestie opgehelderd te krijgen, want deze cruciale strafschop heeft uiteraard ook politieke consequenties”, weet politiek analist Fons Knielen. “Agema is pas een week minister van Sport. Het feit dat Oranje in de eerste wedstrijd na haar beëdiging uit een groot toernooi is gegooid, staat natuurlijk niet best op haar cv.”

Het onderzoek zal naar verwachting een half jaar in beslag nemen. Mocht uit het onderzoek blijken dat de strafschop terecht was, dan is het nog maar de vraag of minister Agema kan aanblijven. Als minister van Sport draagt Agema immers de formele verantwoordelijkheid voor de Nederlandse voetbalprestaties.

 
Deel dit artikel: