14 ℃
Energiecrisis:

Minister Jetten pleit voor tijdelijke terugkeer stoomlocomotieven

Minister Jetten pleit voor tijdelijke terugkeer stoomlocomotieven
Foto: Patrick Herzberg / Gearstd / Shutterstock.com / Martijn Beekman / D66 / Wiki Commons CC

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft de NS gevraagd om de komende maanden weer stoomlocomotieven in te zetten. Op die manier wordt stroom bespaard.

“Terwijl Poetin doorgaat met de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zet hij gas steeds meer in als machtsmiddel. Het risico op gastekorten in Europa neemt toe als Poetin de gaskraan steeds verder dichtdraait. Op dit moment rijdt het materieel van de NS op elektriciteit die wordt opgewekt in overwegend gasgestookte elektriciteitscentrales. Met de inzet van kolengestookte stoomlocomotieven kan ook de NS dus een bijdrage leveren aan de energiecrisis”, legt Jetten uit.

In 1958 werd de laatste stoomlocomotief uit de dienstregeling gehaald. Toch is nog een aantal stoomlocomotieven bewaard gebleven, onder meer in het Spoorwegmuseum in Utrecht. “Het zou natuurlijk gek zijn als we die locomotieven tijdens deze crisis werkloos in het museum te laten staan”, aldus Jetten.

De NS krijgt tot en met 2024 toestemming om de stoomlocomotieven op volle kracht te laten draaien. “Uiteraard verliezen we de klimaatdoelstellingen niet uit het oog”, zegt Jetten. “Om de CO2-uitstoot van de locomotieven te compenseren, vragen we mensen tegelijk om minder met de trein te reizen. Probeer bijvoorbeeld wat vaker de auto te pakken.”

 
Deel dit artikel: