Minister Hoekstra wil contante betalingen boven 3.000 euro verbieden

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Na een grote aankoop even een paar duizend euro op tafel leggen? Nu is dat nog de normaalste zaak van de wereld, maar straks is het waarschijnlijk verboden. Demissionair minister Hoekstra van Financiën wil contante betalingen van meer dan 3.000 euro verbieden.

Een zakje snats voor het weekend, een kind uit Thailand of een vrachtje “bananen” uit Colombia, straks moet het allemaal worden afgerekend met de pinpas. Als het aan minister Hoekstra ligt, mogen aankopen van meer dan 3.000 euro niet meer contant worden afgerekend. Vooral in het criminele circuit zal dat best even wennen zijn.

Wapenhandelaar Freek Listerine begrijpt het plan van het kabinet. “In mijn branche moeten regelmatig grote bedragen worden afgetikt. Voor een halfautomatisch machinegeweer uit Oekraïne betaal je al gauw tienduizend euro. Met zo’n groot bedrag wil je liever niet over straat”, vertelt hij. “Mijn klanten lopen regelmatig te zeulen met een koffertje cash. Dat is heel onhandig.”

Toch zijn nog lang niet alle ondernemers op de nieuwe betaalmethode ingesteld. Dat merkte ook Brenda Sticht uit Wijdenbosch: “Toen ik mijn ex-vriend had laten ombrengen, kon ik bij de huurmoordenaar alleen met contant geld betalen”, zegt ze. “Ik ben blij als ik de volgende keer gewoon kan pinnen.”

 
Deel dit artikel: