Minister Hoekstra vangt Oekraïense collega op: “Ik doe wat ik kan”

Minister Hoekstra vangt Oekraïense collega op: “Ik doe wat ik kan”
Foto: ColorMaker / Shutterstock.com / Ministerie van BZ / Wiki Commons CC

Nog wat onwennig loopt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken door de Haagse binnenstad. “Hier is de supermarkt. Die is tot 22:00 uur open, but don’t forget your bonuskaart”, fluistert Wopke Hoekstra hem toe.

De Oekraïense minister Dmytro Kuleba kwam dinsdagmiddag aan in Den Haag. Hij is hier naartoe gekomen op uitnodiging van onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.

Hoekstra was zelf naar Schiphol gereden om Kuleba te verwelkomen. Eenmaal in zijn Haagse appartement wijst Hoekstra de Oekraïense minister op de slaapkamer. “You sleep here. I sleep on the couch”, zegt de sympathieke Hoekstra tegen zijn Oekraïense collega. Kuleba geeft aan liever een hotel te willen boeken, maar daar wil Hoekstra niets van weten.

“Veel tijd heb ik niet, maar ik doe wat ik kan”, zegt Hoekstra terwijl hij een kopje thee maakt. “Je kunt zo’n man ook niet tussen de puinhopen in Oekraïne laten zitten. Ik hoop dat hij hier in Nederland een beetje kan wennen.”

Als de thee op tafel staat, begint Kuleba over het EU-lidmaatschap en de wederopbouw van zijn land. Hij vraagt Hoekstra of Nederland bij de wederopbouw een stad of regio wil adopteren. “Daar hebben we het later nog wel over”, zegt Hoekstra met een sussend gebaar. “Kom eerst maar lekker een paar weekjes tot rust.”

 
Deel dit artikel: