Minister Dijkgraaf opent eerste universitaire opleiding Loodgieterij

Minister Dijkgraaf opent eerste universitaire opleiding Loodgieterij
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

GRONINGEN - Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf heeft de gloednieuwe faculteit Loodgieterij van de Rijksuniversiteit Groningen geopend. Studenten kunnen daar vanaf vandaag studeren voor een bachelor- of masterdiploma in de loodgieterij.

Er bestond al een korte mbo-opleiding voor het vak van loodgieter, maar nog steeds heeft ons land een groot tekort aan praktisch opgeleide vakmensen. Nu aspirant-loodgieters ook kunnen doorstuderen aan de universiteit, hoopt het kabinet dat meer jongeren voor een carrière als loodgieter zullen kiezen.

Dijkgraaf heeft na zijn studie natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht zelf ook gezocht naar een praktische uitdaging waar hij plezier uit haalde. Hij volgde enkele jaren een loodgietersopleiding aan het ROC in Ridderkerk. Het sanitair in zijn woning is grotendeels door hem zelf geïnstalleerd.

Loodgieterijstudenten zijn na vier jaar in de collegezalen klaar voor coschappen. Als de studie met een goed resultaat wordt afgerond, mogen de alumni zich doctorandus in de loodgieterij noemen.

“Er rust nog steeds een stigma op praktische opleidingen en daar moeten we vanaf”, aldus Dijkgraaf. “Goede loodgieters hebben in Nederland net zo hard nodig als artsen. En het ontstoppen van een afvoer is feitelijk niet heel anders dan het werk van een uroloog.”

 
Deel dit artikel: