29 ℃

Minister, demissionair, zwanger én afwezig… deze powervrouw is het allemaal tegelijk

Minister, demissionair, zwanger én afwezig… deze powervrouw is het allemaal tegelijk
Foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Wiki Commons CC BY-SA 2.0

DEN HAAG - Voor de meeste ministers is alleen hun werk al zwaar genoeg. Maar powervrouw Liesje Schreinemacher (40) is niet alleen minister, maar ook demissionair, zwanger én binnenkort helemaal afwezig. Hoe combineert zij al deze belangrijke bezigheden?

“Ik wil vooral andere vrouwen inspireren. Er zijn heel veel vrouwen die graag een topfunctie willen, maar ook moeder willen worden. Je hóeft niet te kiezen, het kan gewoon allemaal tegelijk!”, aldus de ambitieuze alleskunner.

“Ik werd anderhalf jaar geleden minister. Dat is een functie die je, als dat uitkomt, heel serieus moet nemen”, zegt Schreinemacher. “Je wordt op zo’n belangrijke plek gezet, omdat de kiezers vertrouwen in je hebben. Het ministerschap is dus zo’n beetje de allerbelangrijkste functie die je opzij kunt zetten voor je kinderwens.”

En daarom gaat minister Schreinemacher vanaf eind dit jaar een paar maanden met zwangerschapsverlof. “Natuurlijk voelt het bijzonder dat ik de eerste minister ben die zwanger is. Maar het zou goed zijn als het snel normaal wordt”, zegt Schreinemacher. “Ik zou tegen alle jonge vrouwen willen zeggen: ga ervoor! Accepteer de allerhoogste topfunctie die je kunt krijgen en knijp er vervolgens tussenuit om kinderen te baren.”

 
Deel dit artikel: