23 ℃

Minister Bijleveld: “Eerst gezondheidsprotocollen opstellen voordat we aan nieuwe oorlog meedoen”

Foto: NATO / Flickr CC

Demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld heeft in een persconferentie een beeld geschetst van oorlogvoering na de coronapandemie. Volgens haar is het belangrijk dat Nederland niet aan een nieuwe oorlog meedoet voordat er duidelijke gezondheidsprotocollen zijn opgesteld.

“Hoewel we onze troepen dit jaar terugtrekken uit Afghanistan, moeten we er rekening mee houden dat we de komende jaren in een nieuwe zinloze oorlog verwikkeld raken, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten”, begon de minister. “Het is belangrijk dat we het aantal burgerslachtoffers dat daarbij gaat vallen zo veel mogelijk verminderen door bepaalde gezondheidsregels in acht te nemen.”

Bijleveld benadrukt dat daarbij niet alleen het vaccineren van militairen belangrijk is, maar dat ook moet worden geprobeerd om fysiek contact te vermijden:  “Vanwege het besmettingsgevaar zullen we een grotere nadruk moeten leggen op luchtaanvallen. En misschien moeten we ook ons arsenaal aan nucleaire wapens nog eens goed bekijken. Daarmee kun je vanuit de lucht een enorme ravage aanrichten, zonder dat je contact hebt met de mensen op de grond. Het gaat erom dat wij de plaatselijke bevolking niet verder tot last zijn door het verspreiden van virusvarianten.”

 
Deel dit artikel: