20 ℃

Minder minder roepen was goedkoper geweest

Het Openbaar Ministerie eist 5.000 euro van Geert Wilders, vanwege zijn omstreden ‘Minder minder minder’-uitspraak. Het OM had mogelijk minder geëist bij minder minder.

Wilders wordt vervolgd voor een vraag die hij in 2014 aan zijn achterban stelde. “Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?”, vroeg de PVV-leider. Het publiek riep vervolgens welgeteld 17 keer het woord “minder”. Het OM klaagt Wilders nu aan wegens belediging en haatzaaien.

“Er is 17 keer ‘minder’ geroepen. Het OM eist een geldboete van 5.000 euro. Een simpel rekensommetje leert ons dat ‘minder’ roepen dus € 294,11 per keer kost”, rekent jurist Paul Nafta uit. “Als er minder minder was geroepen, dan was de eis misschien minder. Als er maar tien keer ‘minder’ was geroepen, was Wilders voor nog geen drieduizend euro klaar geweest. Dat is een stuk minder.

Volgens Nafta heeft Wilders nog geluk gehad. “Kijk, het publiek had natuurlijk nog langer door kunnen gaan met het roepen van ‘minder’. Dan had het het Openbaar Ministerie miljoenen kunnen eisen. Minder minder kost minder dan meer minder.”

 
Deel dit artikel: