4 ℃

Miljoenen Nederlanders nog steeds niet beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Waarom duurt het zo lang?

Miljoenen Nederlanders nog steeds niet beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Waarom duurt het zo lang?
Foto: Jan van Dasler / Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com / DWDD / Wiki Commons CC BY 3.0

Terwijl de meeste artiesten, presentatoren en Kamerleden inmiddels al aan de beurt zijn geweest, wachten veel andere Nederlanders nog steeds op hun beschuldiging van grensoverschrijdend gedrag. Naar schatting 17 miljoen mensen weten nog steeds niet of ze in aanmerking komen om te worden gecanceld.

Na de artiesten en sportpresentatoren zijn deze week de politici aan de beurt. Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, onder leiding van voorzitter Vera Bergkamp, is maandag beschuldigd van ‘intimideren, schofferen, buitensluiten, negeren en pesten’. Miljoenen andere Nederlanders hebben hun beschuldiging nog steeds niet binnen. Volgens het netwerk Inventarisatie Grensoverschrijdend Gedrag (IGG) is er een achterstand ontstaan.

Vrijwilligers van het IGG zijn voortdurend namen aan het googelen om te onderzoeken of ze ooit iets hebben gedaan wat niet door de beugel kan. “Daarbij kan het gaan om een ongewenste aanraking, een kwetsende opmerking of ander grensoverschrijdend gedrag. Maar er wonen zo’n 18 miljoen mensen in Nederland, dus het gaat om een enorm karwei. Zoiets kost tijd. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt, maar mensen moeten een beetje geduld hebben”, aldus IGG-woordvoerder Mechteld ten Ham.

Het IGG hoopt dat mensen die zich in het verleden grensoverschrijdend hebben gedragen wat meer eigen initiatief tonen: “Wij begrijpen dat mensen huiverig zijn, maar we hopen dat meer grensoverschrijdende mensen zich vrijwillig bij ons melden om te worden gecanceld. Dat scheelt ons ontzettend veel werk.”

 
Deel dit artikel: