18 ℃

Milieuverenigingen eisen hergebruik van wegwerpmondkapjes

Foto: Jin Odin / Shutterstock.com

Sinds dinsdag is het in Nederland verplicht om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Daarmee komt een einde aan een onoverzichtelijke periode waar het dragen van een mondkapje een ‘dringend advies’ was. Toch is niet iedereen even blij met deze duidelijkheid.

Verschillende milieuverenigingen stappen naar de rechter om te eisen dat wegwerp mondkapjes worden hergebruikt. Volgens milieudeskundige Iep Klepper mag het niet zo zijn dat kapjes slechts eenmalig worden gebruikt: “Als miljoenen Nederlanders meerdere keren per dag een nieuw mondkapje opzetten, dan krijgen we een afvalberg die zijn weerga niet kent. Dat moet gestopt worden.”

Volgens Klepper is het hergebruiken van de kapjes ook praktisch haalbaar: “Was je handen voordat je het kapje opzet en ga alleen naar winkels waar het extreem rustig is. Blijf minimaal vier meter uit de buurt van andere mensen en was je handen ook weer voordat je het kapje afzet.”

“Maar wat ik vooral niet begrijp is dat er nog steeds mensen rondlopen met slechts één mondkapje op. Dat wordt dan natuurlijk heel snel vies”, zucht Klepper. “Draag gewoon een tweede mondkapje onder het eerste mondkapje, zodat het eerste mondkapje langer schoon blijft. Zo moeilijk is dat niet.”

 
Deel dit artikel: