18 ℃

Milieudeskundigen waarschuwen Poetin: “Inzet van kernwapen waarschijnlijk nadelig voor het klimaat”

Milieudeskundigen waarschuwen Poetin: “Inzet van kernwapen waarschijnlijk nadelig voor het klimaat”
Foto: NDAB Creativity / Romolo Tavani / Shutterstock.com

Het klimaat is niet gebaat bij een eventuele Russische inzet van kernwapens in de oorlog met Oekraïne. Die zegt een groep wetenschappers onder leiding van de Nederlandse klimaatdeskundige Iep Klepper.

De Russische president Poetin dreigde woensdagochtend in bedekte termen opnieuw met de inzet van kernwapens. “Ik bluf niet”, voegde Poetin eraan toe. Wetenschappers hebben de gevolgen van een eventuele inzet van kernwapens voor het klimaat inmiddels bestudeerd. Mocht Rusland daadwerkelijk een kernwapen inzetten, dan leidt dat mogelijk tot extra schade aan het klimaat, zo blijkt uit de studie.

“Wanneer ergens een atoombom ontploft, kan de temperatuur op die plaats zeer snel oplopen. Dat is op zich nog niet zo erg, maar het wordt problematisch als er meer kernbommen kort na elkaar ontploffen, hetgeen bij een kernoorlog al gauw het geval is. Dán heb je wel een probleem”, aldus Klepper.

De wetenschapper adviseert Poetin om nog eens goed over het gebruik van kernwapens na te denken: “De inzet van kernwapens zou de opwarming van de aarde kunnen bespoedigen. In die zin zou je kunnen stellen dat kernwapens het klimaat niet positief, maar juist negatief beïnvloeden.”

 
Deel dit artikel: