17 ℃

Milieubeweging: “Nieuwe coronavarianten reizen te vaak met het vliegtuig”

Foto: Fedor Selivanov / Shutterstock.com

De nieuwe coronavariant omicron is wederom met het vliegtuig ons land binnengekomen en dat was niet nodig geweest. Dat zeggen actievoerders van Earthsavers, die zich inzetten voor een beter klimaat.

De omicronvariant kwam enkele dagen geleden met twee vliegtuigen vanuit Zuid-Afrika naar Nederland. “Het ging om toestellen uit Kaapstad en Johannesburg. Die toestellen stoten enorme hoeveelheden CO2 uit. Als die nieuwe variant toch zo besmettelijk is, vraag ik me af of twee vluchten echt nodig waren”, zegt Iep Klepper, klimaatdeskundige en woordvoerder van Earthsavers.

Volgens Klepper gaat het om een stukje bewustwording bij de zieke reiziger: “Vliegen is heel slecht voor het milieu. Als zo’n nieuwe virusvariant per vliegtuig de hele wereld over gaat, brengt dat enorme milieuschade met zich mee. Niet iedereen realiseert zich dat.”

Klepper hoopt dat besmette reizigers voortaan beter nadenken: “Stap niet zomaar met je snotneus het vliegtuig in. Als je je niet goed voelt, denk dan ook eens aan de trein.”

 
Deel dit artikel: