23 ℃

Günther: “Mijn opa was fout in de oorlog”

Ook de jonge generatie Duitsers voelt zich nog schuldig over de Tweede Wereldoorlog. Günther Krause (47) schaamt zich voor zijn opa, die in de oorlog vocht in het Duitse leger.

Foto: Sam Wordley / Shutterstock.com

“Ik weet dat ik er zelf niets aan kan doen. Ik was in de Tweede Wereldoorlog nog niet eens geboren, maar toch voel ik me er schuldig over”, vertelt Günther. “Mijn opa was fout in de oorlog. Van 1941 tot 1945 was hij ‘Geschützkumpel’. Hij bediende het machinegeweer in een Panzerkampfwagen. Hij moest zo veel mogelijk Nederlandse, Britse en Canadese militairen om zeep helpen. Hij kwam nooit verder dan een stuk of dertig.”

Nog altijd schaamt Günther zich voor het oorlogsverleden van zijn opa. “Over de Duitse militairen wordt altijd gezegd dat ze zo moedig waren. Nou, mijn opa niet. Hij bakte er werkelijk niets van. Tijdens veldslagen bleef hij het liefst in zijn veilige tankje zitten. Hij was een lafaard.”

Günther’s opa overleed in 1964, zeven jaar voor Günther geboren werd. “Ik heb hem nooit kunnen zeggen hoe fout hij was. Hoe hij de reputatie van het Duitse volk heeft beschadigd”, zucht Günther. “Duitsland had de oorlog misschien gewonnen, als mijn opa wat beter zijn best had gedaan. Daar moet ik mee leren leven.”

 
Deel dit artikel: