17 ℃

“Mijn kinderen hebben soms zelfs niets te eten”

Foto: DJTaylor / nacho roca / Shutterstock.com

Veel kinderen hebben te weinig geld. Dat blijkt een studie van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Shanita Welters herkent het probleem. Haar kinderen Wesley (13) en Kaylee (12) hebben allebei vrijwel niets te besteden. “Soms hebben ze niet eens genoeg geld om eten te kopen”, vertelt de alleenstaande moeder.

Volgens het Nibud-onderzoek hebben scholieren weliswaar meer te besteden dan vier jaar geleden, maar komen ze nog steeds geld tekort. “Hun klasgenootjes dragen nieuwe kleding en gaan regelmatig iets leuks doen. Mijn kinderen hebben daar geen geld voor”, klaagt Shanita (38). “Wesley en Kaylee krijgen ieder 6 euro per week aan zakgeld. Dat is beslist geen vetpot, als je bedenkt dat een eenvoudige magnetronmaaltijd al drie euro kost. Er zijn dagen dat ze daar gewoon geen geld voor hebben.”

In haar omgeving heerst nog veel onbegrip. “Je hoort mensen vaak zeggen: ‘waarom gaan ze niet gewoon werken?’. Maar zo simpel is het niet. Vanwege hun jonge leeftijd mógen Wesley en Kaylee niet eens werken. En een uitkering krijgen ze nog niet”, zucht Shanita.

Shanita stopt even en neemt een handje chips. Welsey en Kaylee kijken toe. “Je hart breekt hè, als je dat ziet. Zij hebben geen geld voor chips”, zegt ze. “Soms kan ik het niet meer aanzien. Dan stop ik ze wat toe. Een paar euro, of een broodje. Niet te vaak hoor, anders worden ze volledig afhankelijk van me. Dat is niet de bedoeling.”

 
Deel dit artikel: