20 ℃

Mevrouw Vonks is binnen 30 dagen dood

Dankzij een nieuw systeem met kunstmatige intelligentie kunnen artsen heel precies voorspellen of een patiënt binnen een maand overlijdt. Mevrouw Vonks uit Almelo kreeg een positieve uitslag.

Foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Het RiskCardio-systeem werd ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT. Intelligente computersystemen kunnen met een hartfilmpje precies aangeven hoe groot de kans is dat een patiënt binnen een maand doodgaat. Bij mevrouw Vonks is die kans maar liefst honderd procent.

“Kijk”, zegt mevrouw Vonks, terwijl ze haar kalender een maandje doorbladert. “De dokter heeft me verzekerd dat ik dit niet ga halen. Volgens de computer ben ik dan dood. Ik kan nu alvast mijn huur opzeggen. Dat scheelt me honderden euro’s. Geweldig dat ze dit tegenwoordig kunnen voorspellen, hè? Ik weet nu precies waar ik aan toe ben.”

Ook cardioloog dr. Annabel Teunisz is blij met het RiskCardio-systeem. “Vroeger moesten we maar een beetje gokken wanneer mevrouw Vonks de pijp uit gaat. Nu weten we het zeker”, zegt ze. “Voor een arts is dat een prachtige ontwikkeling. Hier doe je het tenslotte allemaal voor.”

 
Deel dit artikel: