23 ℃

MeteoScience waarschuwt voor hevige buien

Hevige buien en veel, heel veel water in korte tijd. Terwijl ons land nog volop bezig is met de naderende hittegolf, is het volgende extreme weer al onderweg.

Foto: Farbai / Saravector / Yarr65 / Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Dit weekend wordt ons land getroffen door extreme stortbuien. Hierbij kan in korte tijd veel water naar beneden komen. Die waarschuwing komt van Thomas Indra van MeteoScience. “Onze computermodellen laten voor zaterdagmiddag extreme hoosbuien zien. De plensbuien trekken van zuidwest naar noordoost over ons land. Later in de middag komt Limburg aan de beurt”, aldus de weerman.

De hevige stortbuien worden gevolgd door een periode van extreme hitte. Vanaf maandag gaan de temperaturen flink omhoog. Het hoogtepunt ligt op dinsdag; dan kan de temperatuur oplopen tot ver boven de dertig graden. Mogelijk is er in de komende week sprake van een nieuwe hittegolf.

MeteoScience vreest een ramp als mensen zich niet goed voorbereiden. “De domheid van sommige mensen is werkelijk niet te bevatten”, aldus de weerman. “Nog steeds zijn er mensen die op onze waarschuwingen reageren met de woorden ‘eerst zien, dan geloven’. Weet u wie dat ook zei? Koningin Wilhelmina, op 9 mei 1940. Een dag later vielen de Duitsers binnen.”

 
Deel dit artikel: