18 ℃

Met telefoonverbod laat minister zien absoluut niet wereldvreemd te zijn: “Nu al voorkomen dat in de toekomst elke tiener telefoon heeft”

Met telefoonverbod laat minister zien absoluut niet wereldvreemd te zijn: “Nu al voorkomen dat in de toekomst elke tiener telefoon heeft”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil dat per 1 januari alle scholen mobiele telefoons gaan weren uit de klassen. Op deze manier hoopt de minister te kunnen voorkomen dat in de toekomst alle tieners een eigen telefoon hebben.

Dijkgraaf ziet het liefst geen enkele telefoon meer in het schoolgebouw, maar een verbod in alleen het klaslokaal is ook bespreekbaar. Volgens politiek verslaggever Xavier Vulpen hoopt de minister met deze maatregel te voorkomen dat in de nabije toekomst iedere tiener met een telefoon rondloopt: “De minister wil zijn kop niet in het zand steken voor technische ontwikkelingen en komt dus op tijd met regelgeving.”

Minister Dijgraaf zegt inderdaad proactief te willen handelen op mogelijke ontwikkelingen die zich de komende decennia kunnen voordoen: “Van enkele Amerikaanse wetenschappers hoor ik dat het telefoongebruik onder jongeren in de Verenigde Staten aan een opmars bezig is. Als ik me niet vergis heeft daar al 10% van de tieners een eigen telefoon. Dat soort schrikbarende getallen wil ik in Nederland niet zien. Ik hoor vaak genoeg dat het kabinet wereldvreemd is en achter de feiten aan loopt. Dat wil ik in dit geval voorkomen.”

 
Deel dit artikel: