23 ℃
Slim!

Met kunstlicht kunnen je zonnepanelen ook ’s nachts stroom opwekken

Met kunstlicht kunnen je zonnepanelen ook ’s nachts stroom opwekken
Foto: Nieuwspaal

Goed nieuws voor de eigenaren van zonnepanelen. Uit een proef van de Universiteit Meppel blijkt dat de meeste zonnepanelen niet alleen stroom kunnen opwekken met zonlicht, maar ook met kunstlicht.

Eigenaren van zonnepanelen hadden in de eerste helft van dit jaar weinig profijt van hun investering. Door het druilerige voorjaar leverden de zonnepanelen 15% minder op dan verwacht. Volgens energiedeskundige Jan Opdenhei kan kunstlicht zorgen voor extra rendement.

“Het woord ‘zonnepanelen’ is eigenlijk misleidend”, zegt Opdenhei. “Zonnepanelen hebben licht nodig om stroom op te wekken, maar dat hoeft niet per se zonlicht te zijn. Met kunstlicht zijn de panelen bijna net zo effectief.”

“Als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld ’s nachts en op bewolkte dagen, kunnen de zonnepanelen met kunstlicht worden beschenen. Hierdoor blijven de panelen altijd stroom opleveren, waardoor de investering sneller is terugverdiend”, weet Opdenhei.

Gloeilampen

Volgens de energiedeskundige is er slechts één addertje onder het gras: “Zonnepanelen werken alleen als ze worden blootgesteld aan breedbandig licht. Het is heel verleidelijk om de panelen te belichten met een energiezuinige LED-lamp, maar dat gaat niet werken. LED-licht is namelijk smalbandig. De zonnepanelen werken beter als ze worden aangelicht met traditionele gloeilampen. Die zijn online nog gewoon verkrijgbaar. Draai die in zo’n ouderwetse bureaulamp en klem die op de rand van je zonnepaneel. Je kunt dan 24 uur per dag je eigen stroom opwekken. Dan ben je pas écht duurzaam bezig.”

 
Deel dit artikel: