17 ℃

Merendeel ouders stoort zich eraan dat hun kinderen zo slecht zijn opgevoed

Merendeel ouders stoort zich eraan dat hun kinderen zo slecht zijn opgevoed
Foto: Motortion Films / Shutterstock.com

PURMEREND - Meer dan de helft van de ouders is ronduit ontevreden over de slechte manieren van hun kroost. Zowel vaders als moeders zeggen zich dagelijks te ergeren aan het onfatsoenlijke gedrag van hun kind. 

Alleenstaande moeder Birgitte Ansing is helemaal klaar met haar twee dochters (13 en 11 jaar) en haar zoon (10 jaar): “Mijn dochters hangen de hele dag op straat en vallen dan oude mensen lastig. Mijn zoon eet elke dag patat en gooit zijn troep daarna gewoon op straat. Zó a-sociaal.”

Stratenmaker Menno Huizing heeft een slecht opgevoede zoon (8 jaar): “Ik ben enorm teleurgesteld in hem. Dat joch heeft niet eens geleerd om fatsoenlijk met mes en vork te eten.”

Steeds meer vaders en moeders ervaren elke dag dat hun kinderen niet deugen. Hoogleraar Orthopedagogiek Robin Mijermans denkt te weten hoe dat komt: “De sleutel tot een goede opvoeding ligt primair bij het kind. Dat moet gehoorzaam zijn, meegaand en begripvol. Een kind dat goed opgevoed wil worden, heeft doorzettingsvermogen en geduld nodig. Daar ontbreekt het nog wel eens aan.”

Dat steeds meer kinderen slecht opgevoed het ouderlijk huis verlaten, verbaast Mijermans niet: “De meeste kinderen deugen gewoon niet. Je kunt jaren lang bezig zijn met zo’n kind, maar als het niet wil luisteren, wat verwacht zo’n raddraaier dan eigenlijk nog?”

 
Deel dit artikel: