23 ℃

Mercedes introduceert auto met automatische claxon voor voetbalfans

Mercedes introduceert auto met automatische claxon voor voetbalfans
Foto: Krzysztof Pazdalski / Shutterstock.com

STUTTGART - Nieuwe automodellen van Mercedes krijgen automatische claxons. De auto’s worden voorzien van een schakelaar waarmee de claxon simpelweg aan- of uitgezet kan worden. De autofabrikant wil hiermee tegemoet komen aan de behoefte van voetbalfans die een gewonnen wedstrijd willen vieren.

Uit een enquête van Mercedes blijkt dat bestuurders al na een kwartier toeteren last krijgen van hun hand of duim, omdat ze de claxonknop steeds ingedrukt moeten houden. Vaak kloppen zulke autobestuurders de volgende dag met rsi-klachten aan bij de huisarts. Met een automatische claxon hoopt de Duitse autofabrikant het feestvieren na een gewonnen wedstrijd comfortabeler en ergonomischer te maken.

De bestuurder kan met een schakelaar de claxon continu laten klinken. Ook kan gekozen worden uit enkele voorgeprogrammeerde ritmes. Luxe modellen kunnen zelfs worden gekoppeld aan actuele sportuitslagen.

Emotie

Toch loopt lang niet iedereen warm voor deze nieuwe technologie. Zo verklaart een voetbalfan uit Eindhoven dat het continu indrukken van de claxonknop onderdeel is van het uiten van de emotie. “Pijn als gevolg van overbelasting hoort daar gewoon bij”, verklaart hij. “Met een automatische claxon kunnen we ons geluk niet meer zo goed uiten. Ik blijf gewoon op de ouderwetse manier toeteren.”

Mercedes werkt ook aan een systeem waarbij auto’s automatisch claxonneren zodra een fietser linksaf slaat zonder een hand uit te steken.

 
Deel dit artikel: