14 ℃

Menstruatiebelasting al vanaf volgend jaar

De veelbesproken menstruatiebelasting wordt waarschijnlijk al op 1 januari ingevoerd. Vrouwen die na die datum nog menstrueren, gaan daarvoor ongeveer een tientje per maand betalen.

menstruatiebelasting-volgend-jaar-ingevoerdHet kabinet is het op hoofdlijnen eens over de menstruatiebelasting. “Tot nu toe konden vrouwen er gratis onbeperkt op los menstrueren. Jaarlijks komen duizenden kilo’s tampons en maandverband terecht bij de milieudiensten. Dat brengt hoge kosten met zich mee. Het is volkomen logisch dat die worden doorberekend”, legt Ron Vellemolen van het Economische Rekenbureau uit.

In de nieuwe belasting wordt ook de economische schade verrekend. “Vrouwen zijn tijdens hun menstruatie minder productief en vaak chagrijnig. Iemand moet dat betalen”, aldus Vellemolen.

Het tarief voor de menstruatiebelasting verschilt per gemeente. Gemiddeld betalen vrouwen acht tot twaalf euro per maand. Wie niet betaalt, krijgt eerst een waarschuwing. Daarna volgt een boete. De overheid is van plan om vanaf oktober te gaan controleren. Hiervoor worden twaalf speurhonden opgeleid.

 
Deel dit artikel: