14 ℃

“Mensen op internet roepen maar wat”

Wie iets op internet schrijft wat niet blijkt te kloppen, kan rekenen op een melding van de Controledienst Sociale Media (CDSM). Frits Odenhuizen is per 1 augustus de nieuwe directeur. “Mensen roepen maar wat op internet. Vaak klopt er helemaal niets van”, aldus Odenhuizen.

veel-mensen-roepen-maar-wat-op-social-mediaBerucht werd de zaak van de 19-jarige Marcia T. Zij meldde op sociale media dat ze op vakantie was in Salou, terwijl ze in het naastgelegen Cambrils bleek te zitten. Een foto van een 24-jarige man uit Meppel, waarop hij staat afgebeeld met Barack Obama, kreeg vorige maand nog 28 reacties. Achteraf bleek de foto gemaakt in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam. “Dat soort gevallen gaan we harder aanpakken”, zegt Odenhuizen.

“En dan zijn er nog de meningen over bijvoorbeeld kleding, de overheid, buitenlanders en sport. Vaak niet onderbouwd. Ook daar gaan we een stokje voor steken”, meldt de kersverse directeur. “Meningen zijn sowieso eigenlijk niet de bedoeling, vind ik.”

De hardere aanpak van de CDSM moet zorgen voor een hogere betrouwbaarheid van berichten op sociale media. “Mensen roepen vaak maar wat, zonder een gedegen voorafgaand onderzoek. Daar gaan we wat aan doen.”

 
Deel dit artikel: