29 ℃

Mensen met oranje hesje hebben taakstraf

Langs de weg zijn ze bijna niet te missen: de werklui met oranje hesjes. Maar wat velen niet weten is dat deze mensen een taakstraf hebben. Criminelen die veroordeeld zijn tot een taakstraf moeten verplicht een feloranje hesje dragen.

taakstraf-oranje-hesjesDe veroordeelden, die uiteenlopende misdaden hebben begaan, moeten vaak voor straf een paar weken harken in een plantsoen, papier prikken op straat of bladblazen. Ze dragen een oranje hesje, zodat omstanders weten dat het om veroordeelde criminelen gaat.

De oranje hesjes zijn bedoeld als extra strafmaatregel. “Het is een stukje naming and shaming”, legt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie uit. “Het is heel beschamend om zo’n hesje te moeten dragen. Iedereen ziet dat je wat op je kerfstok hebt. Zo hopen we dat criminelen niet in herhaling vallen.”

Marcello Broense pleegde een gewapende overval op een tankstation. Voor straf werd hij te werk gesteld bij een asfalteringsproject op de A7. “Het is zwaar werk, maar het allerergste is het oranje hesje. Je ziet de mensen kijken. Ik schaam me kapot”, vertelt hij. “Over drie weken zit mijn straf erop. Dan zoek ik eerlijk werk. Echt waar, zo’n oranje hesje wil ik nooit meer aan.”

 
Deel dit artikel: