11 ℃

Meeste overvallers hebben interesse in uitkoopregeling

Meeste overvallers hebben interesse in uitkoopregeling
Foto: Luis Molinero / Kekyalyaynen / Shutterstock.com

Na het succes van de uitkoopregeling voor boeren hebben ook andere beroepsgroepen interesse in een dergelijke regeling. Ruim 83 procent van de overvallers in ons land zou zich laten uitkopen als de overheid hen die mogelijkheid biedt. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt.

De overheid biedt bedrijven in de agrarische sector al een uitkoopregeling om de stikstofuitstoot in ons land te verminderen. Volgens overvaller Wesley de B. zou de overheid hetzelfde beleid moeten toepassen bij het terugdringen van de criminaliteit.

Zelf is Wesley de B. is al zo’n vijftien jaar werkzaam als overvaller in winkels, snackbars en steegjes door heel Nederland. We spreken Wesley in een parkeergarage, waar hij zojuist een ouder echtpaar heeft overvallen. “Sommige families zijn al vele jaren lang actief in de overvallerij. Vaak wordt het vak van generatie op generatie doorgegeven”, legt hij uit.

Toch is Wesley de B., net als veel andere overvallers, bereid om met de overheid te praten over een uitkoopregeling: “Wij begrijpen ook wel dat de samenleving is veranderd en het draagvlak voor grootschalige criminaliteit steeds verder afneemt. Maar tegelijk is het wel ons inkomen. Ik ben best bereid om te stoppen, mits daar een fatsoenlijke compensatieregeling tegenover staat.”

 
Deel dit artikel: