13 ℃

Meeste overvallers blijven voorlopig gewoon contant geld accepteren

Meeste overvallers blijven voorlopig gewoon contant geld accepteren
Foto: Pressmaster / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Het gebruik van contant geld neemt in rap tempo af. In sommige winkels kan zelfs helemaal niet meer met cash worden betaald. Toch geven overvallers nog steeds de voorkeur aan contant geld. 

Overvaller Wesley de B. vindt het prima als hij tijdens zijn werk contant geld krijgt aangereikt. “Natuurlijk heb ik nagedacht over andere betaalmethoden. Ik kan me best voorstellen dat het voor slachtoffers makkelijker is als ze bij mij kunnen pinnen. Maar vanwege de traceerbaarheid van elektronische betalingen geef ik vooralsnog de voorkeur aan cash”, legt hij uit.

Wesley is niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat in een groot deel van de onderwereld contant geld nog altijd de norm is. Alleen bij pinfraude worden consumenten vrijwel altijd gedwongen om elektronisch te betalen.

Toch sluit Wesley de B. niet uit dat ook overvallers in te toekomst pinbetalingen moeten gaan accepteren. “Die verandering hou je niet tegen. En ik zie heus wel het gemak van elektronisch betalen”, zegt hij. “Bovendien zitten er voor mij als overvaller aan contante betalingen ook nadelen. Aan het einde van de avond loop ik met een hoop cash op zak. Met alle risico’s van dien.”

 
Deel dit artikel: