17 ℃

Meeste ouders leren hun kinderen nooit ademen

Meeste ouders leren hun kinderen nooit ademen
Foto: Kseniya Maruk / Shutterstock.com

AMSTERDAM - De meeste kinderen hebben geen idee hoe ze moeten ademen, simpelweg omdat ze dat nooit van hun ouders geleerd hebben. Dat zegt de bekende Amsterdamse ademcoach Vevenne Harlekijn. 

“Ouderen leren hun kinderen wel hoe ze moeten lopen, praten en fietsen, maar iets fundamenteels als ademen niet. Kinderen moeten zelf maar uitzoeken hoe ze moeten ademen. Het gevolg is dat kinderen totaal niet kunnen ademhalen. Ze rommelen maar wat aan”, zegt Harlekijn.

Volgens de ademcoach gaat het vanaf de geboorte al fout: “Zodra een kind geboren is, wordt het geacht zelfstandig adem te kunnen halen. Maar hoe kan een kind weten hoe dat moet, als het nog nooit geademd heeft? Het is niet zo gek dat een kind dan in paniek raakt en begint te huilen.”

Door een slechte ademopvoeding kunnen kinderen later last krijgen van een slechte adem. Harlekijn: “In mijn praktijk had ik laatst een meneer van 82 die nog stééds niet wist hoe hij moest ademen. Hij deed maar wat. Met als gevolg dat hij een paar weken geleden voor de laatste keer helemaal verkeerd uitademde. Echt jammer.”

 
Deel dit artikel: