17 ℃

Meeste ongevallen door nuchtere automobilisten

Al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van alcohol in het verkeer. Toch blijkt dat de meeste ongelukken worden veroorzaakt door automobilisten die geen druppel gedronken hebben.

verkeer-ongeluk-auto-ongeval-aanrijding-verkeersongelukVolgens de officiële cijfers is bij 86% van de verkeersongevallen geen alcohol in het spel, terwijl bestuurders met alcohol op verantwoordelijk zijn voor slechts 14% van de ongevallen.

Alex Doornhout, woordvoerder van Veilig Op Weg (VOW) is geschokt door de cijfers. “Nuchtere bestuurders denken al gauw dat ze alles wel in de hand hebben, omdat ze nuchter zijn. Deze overmoedige houding leidt tot lagere concentratie, onvoorzichtigheid en de neiging om meer risico te nemen. Daar komen ongelukken van.”

Volgens Doornhout is het volkomen logisch dat dronken bestuurders voor minder ongevallen zorgen. “Automobilisten die gedronken hebben weten dat ze onder invloed van alcohol rijden. Het is niet zomaar dat deze mensen altijd zeggen dat ze met alcohol op juist heel alert rijden. Dat blijkt uit de cijfers. Bovendien beperken de zwaarste ongevallen met alcohol zich doorgaans tot de nacht van vrijdag op zaterdag, terwijl nuchtere bestuurders de hele week door een gevaar op de weg zijn.”

 
Deel dit artikel: