Meeste Nederlanders vinden jaarwisseling niet nodig

Meeste Nederlanders vinden jaarwisseling niet nodig
Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

De belangstelling voor Oud & Nieuw neemt af. Nog maar 30 procent van de  Nederlanders vindt het een goed idee om op 1 januari van jaartal te wisselen. De meerderheid van de Nederlanders wil zelfs dat de jaarwisseling helemaal wordt afgeschaft, blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt.

De meeste Nederlanders vinden de jaarlijkse verandering van het jaartal “commerciële onzin”. Inderdaad komen steeds meer bedrijven rond Oud & Nieuw met allerlei aanbiedingen. Er wordt reclame gemaakt voor producten die eigenlijk niets met de jaarwisseling te maken hebben, zoals champagne. Te gek voor woorden, vinden veel Nederlanders.

Ook Bernard Oefferds (84) uit Bornebroek doet niet meer mee aan de jaarwisseling. “Vroeger was het nog leuk, maar tegenwoordig is het allemaal veel te commercieel”, moppert hij. “Hier in het dorp stonden ze vanmiddag zelfs oliebollen te verkopen. Absurd.”

Volgens Oefferds is vooral de nieuwe generatie te veel verwend: “2023 is eigenlijk nog best prima. Maar de jeugd van tegenwoordig wil elk jaar een jaarwisseling. Waar is dat voor nodig? Vroeger was je al blij dat je überhaupt een jaartal had.”

 
Deel dit artikel: