18 ℃

Meeste Nederlanders poetsen nooit hun amandelen

Meeste Nederlanders poetsen nooit hun amandelen
Foto: Axente Vlad / Shutterstock.com

Het is slecht gesteld met de amandelhygiëne in ons land. Nederlanders poetsen wel hun tanden, kiezen en tong, maar de amandelen worden meestal overgeslagen. “Amandelen zijn vaak ronduit smerig”, zegt KNO-arts Fedde van der Knoest.

Als kind leren we al dat goede mondhygiëne belangrijk is. Toch mogen we best wat zuiniger zijn op onze amandelen. “Ik krijg regelmatig mensen in mijn praktijk met ernstig ontstoken amandelen. Als je dan gaat doorvraagt, blijkt dat ze hun amandelen al heel lang niet hebben gepoetst”, zegt Van der Knoest. “Soms zijn de amandelen met een goede schoonmaakbeurt nog te redden, maar meestal is het al te laat. Dan moet ik ze verwijderen.”

“Er zijn zelfs mensen die het poetsen van de amandelen niet nodig vinden. Dat is gewoon goor. Na het eten blijven voedingsrestjes achter op de amandelen. Bacteriën hebben dan vrij spel. Goed poetsen is belangrijk om de amandelen gezond te houden”, aldus de arts. “Daarnaast is het ook veel frisser voor je partner als gaat zoenen. Niemand wil met zijn tong vieze amandelen aanraken.”

 
Deel dit artikel: