Meeste Nederlanders kennen hun kistmaat niet

Meeste Nederlanders kennen hun kistmaat niet
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Katarzyna Bialasiewicz

U denkt er misschien liever niet over na, maar ook u heeft niet het eeuwige leven. De meeste Nederlanders hebben geen flauw idee van hun eigen kistmaat. Hierdoor eindigen ze na hun dood in een kist die niet lekker ligt.

“Mensen denken vaak dat grafkisten allemaal hetzelfde zijn, maar dat is natuurlijk onzin”, vertelt uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden. “Een goed passende kist is maatwerk. Maar omdat de meeste mensen hun kistmaat niet weten, moeten we na hun dood maar een beetje gokken.”

Een te grote of een te kleine kist is niet alleen vervelend voor de overledene zelf. “Ook de uitvaartverzorger heeft er last van”, vertelt Wijngaarden. “Wij hebben regelmatig te maken met een lichaam dat nét niet in de kist past. En door de rigor mortis laat een overledene zich moeilijk opvouwen.”

Volgens Wijngaarden is het verstandig om te gaan passen terwijl je nog leeft. “Ga alvast langs bij je uitvaartondernemer en kom een uurtje proefliggen. Dan weet je zeker dat je later in een goed passende kist komt. Bovendien voorkom je zo allerlei rugklachten.”

 
Deel dit artikel: