3 ℃

Meeste Nederlanders hebben nog niets gedaan met goede voornemens

Meeste Nederlanders hebben nog niets gedaan met goede voornemens
Foto: Nieuwspaal

UTRECHT - Maar liefst 93 procent van de Nederlanders heeft nog niets heeft gedaan met hun goede voornemens voor 2025. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt. Sterker nog, de meeste mensen lijken zich in 2025 vooralsnog behoorlijk passief te gedragen en bankhangen of slapen te verkiezen boven het nakomen van een zinvolle belofte die zij met zichzelf hebben gemaakt. Psycholoog Klaas Brokmantel (44) legt uit hoe het kan dat Nederlanders hun goede voornemens al zo snel laten varen.

“Vrijwel alle Nederlanders vinden het hebben van een goed voornemen belangrijker dan het daadwerkelijk uitvoeren van dat goede voornemen”, legt Brokmantel uit. “Dit komt doordat we een heel hypocriet en lui volk zijn. We zeggen dat we gezonder willen gaan eten of vrijwilligerswerk willen gaan doen, maar in de praktijk hebben we daar natuurlijk helemaal geen zin in. Door onszelf en anderen daarom wijs te maken dat we wel degelijk de intentie hebben om ons leven te beteren, ervaren we toch nog een goed gevoel over onszelf. In de psychologie staat dit fenomeen bekend als de positieve collectiviteitsillusie.”

Hoe zit het eigenlijk met de goede voornemens van Brokmantel zelf? “Daar doe ik niet aan”, zegt hij resoluut. “Door mijn jarenlange ervaring als psycholoog doorzie ik deze illusie inmiddels zo goed dat ik geen enkele behoefte voel om mee te doen met die waanzin. In tegenstelling tot al die Nederlanders verschuil ik mij liever niet achter gemakzucht. Want als je eenmaal weet dat goede voornemens toch nergens toe leiden, kun je ze beter achterwege laten.”

 
Deel dit artikel: