16 ℃

Meeste moeders blij met wijziging naar ‘ouder uit wie kind is geboren’: “Maakt ouderschap minder afstandelijk”

Meeste moeders blij met wijziging naar ‘ouder uit wie kind is geboren’: “Maakt ouderschap minder afstandelijk”
Foto: fizkes / Shutterstock.com

DEN HAAG - Een wetsvoorstel van Binnenlandse Zaken stelt dat het woord ‘moeder’ in het bevolkingsregister te veranderen in ‘ouder uit wie kind is geboren’. Voor veel moeders is dat een eerste stap naar een hechtere band met hun kind.

Joyce ter Hage (34) uit Roermond is blij met het voorstel van Binnenlandse Zaken om het woord moeder te schrappen uit het bevolkingsregister. Volgens Joyce, ouder uit wie twee kinderen zijn geboren, schept het woord moeder een enorme afstand: “Mijn dochtertje van 7 kan op heel liefdevolle wijze ‘ouder uit wie ik ben geboren’ zeggen. Dan gloeit mijn hart. Ik moet er niet aan denken dat ze het afstandelijke ‘moeder’  of, nog erger, ‘mama’ zou gebruiken.”

Ook Vesta Havelaer (57) uit Naarden vindt het schrappen van het woord moeder een goede eerste stap: “De emancipatie dendert gelukkig door. Het woord moeder was ontzettend stigmatiserend. Mijn kinderen, die ík vanwege hun conservatieve kijk op de samenleving ongelukkigerwijs niet meer zie, hebben mij nooit moeder of mama mogen noemen. Hierdoor heb ik ze in een veilige non-stigmatiserende omgeving kunnen laten opgroeien.”

Overigens vindt Vesta Havelaer het huidige voorstel lang niet ver genoeg gaan: “Uiteindelijk zullen we toe moeten naar ‘vader met baarmoeder’ en ‘vader zonder baarmoeder’. Als we dat hebben bereikt, kunnen we eindelijk in een waardevrije en liefdevolle samenleving terechtkomen waar elke conservatieve kijk op de samenleving met wortel en al kan worden uitgeroeid.”

 
Deel dit artikel: