Jeugd klaar met corona

Meeste jongeren willen nu apenpokken

Foto: Vera Petrunina / Shutterstock.com

Een maand geleden had nog niemand ervan gehoord en nu zijn ze ineens hip: apenpokken. Veel jongeren staan in de rij om het nieuwste virus op te lopen.

Zoals de naam al doet vermoeden, komt het apenpokkenvirus oorspronkelijk uit de dierenwereld. Vermoedelijk is het in Afrika doorgegeven aan mensen en inmiddels is het ook in Europa. Daar begint het virus een ware hype te worden. In Engeland hebben al negen mensen apenpokken. In Portugal, België, Spanje en Zweden gaat het nieuwe virus al rond en inmiddels zijn ook in Nederland de eerste besmettingen vastgesteld.

Vooral jongeren hebben belangstelling voor de apenpokken. “Jongeren zijn wat gevoeliger voor trends. Nu bijna iedereen corona heeft gehad, willen ze graag iets nieuws. De apenpokken komen dus precies op het goede moment”, weet trendwatcher Imke Braambosch.

Op Instagram zijn de apenpokken al trending. Twee Britse influencers zijn erin geslaagd het apenpokkenvirus op te lopen en zij kregen er in de afgelopen dagen duizenden volgers bij.

Mees Verdoeren (17) uit Almere kan niet wachten tot hij de apenpokken krijgt. “Corona is echt zooo 2021. Apenpokken zijn nu gewoon de mob”, zegt hij. “In mijn klas heeft nog niemand het. Het lijkt me supervet als ik de eerste ben.”