23 ℃
Hypocriet:

Meeste donoren willen orgaan pas afstaan na hun dood

Meeste donoren willen orgaan pas afstaan na hun dood
Foto: Luuuusa / Shutterstock.com

UTRECHT - Veel Nederlanders zijn orgaandonor, maar als het erop aankomt willen ze hun organen pas na hun dood afstaan. Dat blijkt uit een inventarisatie van bureau QuestionIt.

Vorig jaar doneerden 292 mensen één of meer organen, maar in vrijwel alle gevallen waren ze zelf al dood. “Uit ons onderzoek blijkt dat de bereidheid onder levende Nederlanders om direct hun organen af te staan zeer laag is”, zegt onderzoeksleider Sven Kragt. “Maar liefst 92 procent van de ondervraagden wil organen pas afstaan ná de dood, als ze er zelf niets meer aan hebben. Dat geeft aan hoe egoïstisch mensen zijn.”

Bij donoren die wél direct een orgaan willen afstaan, gaat het in bijna alle gevallen om een nier. Wanneer gevraagd wordt om hun lever, longen, hart en hoornvlies zijn donoren aanmerkelijk terughoudender. “Dan staan mensen je met angstige ogen aan te kijken”, zegt Kragt. “Je zou kunnen zeggen: hoe vitaler het orgaan, hoe bezitteriger mensen ermee omgaan. Maar als het nodig is, verwachten ze zelf wél een donororgaan als ze nog leven. Het is triest hoe hypocriet mensen kunnen zijn.”

 
Deel dit artikel: