15 ℃

Meeste daklozen accepteren inmiddels bitcoin

Foto: Halfpoint / Shutterstock.com

De vaste bezoekers van winkelcentrum Spaland in Schiedam zullen het al hebben gezien: dakloze Marco (49) accepteert sinds vorige week alleen donaties in bitcoin. Marco is een van de vele daklozen die inmiddels volledig zijn overgegaan op cryptovaluta.

Uit een rondgang van bureau QuestionIt blijkt dat 68 procent van de Nederlandse bedelaars één of meerdere cryptomunten accepteert. Meestal gaat het om bitcoin, maar soms kunnen voorbijgangers hun aalmoes ook in ether of cardano afrekenen.

Dakloze Marco accepteert zelfs helemaal geen kleingeld meer. “Ik vind het niet fijn om met grote hoeveelheden contant geld op straat te zitten. Je hoort zulke gekke dingen de laatste tijd. Voor mij is bitcoin dus een uitkomst”, vertelt hij.

“Natuurlijk speelt het speculatieve aspect ook een rol”, geeft Marco toe. “Ik kwam in 2012 voor het eerst met bitcoin in aanraking. Een voorbijganger gaf me destijds twee bitcoin. Die heb ik nog steeds. Toen omgerekend nog geen tientje, maar inmiddels zijn ze ruim honderdduizend euro waard. Dat is natuurlijk een leuke bijkomstigheid.”

 
Deel dit artikel: