Hoe ouder de auto, hoe meer wegenbelasting

Op korte termijn zal de wegenbelasting op een andere manier worden berekend. Daarbij zal met name naar het bouwjaar van de auto gekeken worden. Voor een oude auto moet straks honderden euro’s per maand meer betaald worden. De belastingverhoging geldt vooral voor auto’s ouder dan 3 jaar.

meer-wegenbelasting-voor-oudere-autoOudere auto’s vervuilen meer, daarom zal er ook meer wegenbelasting voor moeten worden betaald. De regering denkt dat er op deze manier milieuwinst te boeken is. “Eigenlijk is het heel logisch”, stelt Freek Somers, woordvoerder van de coalitie. “Het rijden in oude, vieze wagens moet worden afgeremd. Dat kan op deze manier heel effectief. Mensen zullen door deze maatregel gedwongen worden om een nieuwe auto te kopen. Willen ze dat niet, dan zullen ze veel meer wegenbelasting moeten gaan betalen. Je oude auto kun je natuurlijk ook naar de sloop brengen, of ergens in Afrika proberen te verkopen. Zelf reis ik met de trein”, aldus Somers.

Sharon van der Putman rijdt in een Renault van 2002. Ze zal straks zo’n 220 euro per maand extra moeten betalen. “Het is wel veel, ja. Maar ik heb een goede baan en het milieu vind ik ook belangrijk, dus ik betaal het gewoon.”

 
Deel dit artikel: