18 ℃

Meer waterspeculanten door aanhoudende droogte: “Een volle emmer is straks 100 euro waard”

Meer waterspeculanten door aanhoudende droogte: “Een volle emmer is straks 100 euro waard”
Foto: Dhito / Pixabay

Door de aanhoudende droogte schiet de waarde van water omhoog. De verwachting is dat de prijs van water in de komende maanden alleen maar verder zal stijgen. Steeds meer Nederlanders vullen nu al emmers met water, in de hoop dat later voor veel geld te kunnen doorverkopen.

Richard Eksterbeen (29) begon twee maanden geleden met het speculeren in water. “Toen was er nog genoeg water en kostte het bijna niets. Ik heb zestig emmers in mijn schuur gezet. Die zijn al ruim het dubbele waard”, glundert hij.

Toch wil Eksterbeen zijn water nog niet verkopen: “Nee, ik verwacht dat het nog droger wordt. Ik zie mijn emmers dus vooral als een investering voor de lange termijn. Iedereen houdt natuurlijk de dagprijzen in de gaten, maar je moet gewoon geduld hebben. Voor minder dan 100 euro per emmer verkoop ik niks.”

Toch waarschuwen economen voor te veel optimisme. “Het is enorm speculatief”, zegt econoom Stef Bos. “Water is een volatiele investering. Bij een stevige bui kan de prijs zomaar tien of twintig procent dalen.”

 
Deel dit artikel: