20 ℃

Huisdieren krijgen recht op meer privacy

Foto: darksoul72 / Shutterstock.com

De privacy van huisdieren is in Nederland ver onder de maat. Nieuwe regelgeving moet huisdieren het recht geven op een eigen kamer en ongestoord toiletbezoek. Ook het portretrecht van huisdieren moet beter worden beschermd.

De nieuwe regels komen er op initiatief van de Amsterdamse dierenrechtenorganisatie Bestiam Justitia. Volgens woordvoerster Kim Adelborst hebben veel huisdieren te lijden onder een gebrek aan privacy. “Vooral honden en katten hebben de behoefte om zich te kunnen terugtrekken. Wij pleiten daarom voor een eigen kamer, waar het dier ongestoord kan nadenken of zichzelf kan bevredigen. Hiervoor is regelgeving nodig”, aldus Adelberg.

Volgens Bestiam Justitia moet ook het portretrecht van huisdieren beter worden beschermd. Adelborst: “Huisdieren worden voortdurend ongevraagd gefotografeerd. Soms worden die foto’s zonder overleg met het dier gepubliceerd op social media. Absurd. Zo hoor je niet met dieren om te gaan.”

Adelborst, zelf kattenbezitter, nam thuis al maatregelen. “Aaien mag, maar eerst netjes vragen. Ik laat mijn poes niet meer door jan en alleman betasten.”

 
Deel dit artikel: