17 ℃

Meer huisdieren geradicaliseerd

Europese veiligheidsdiensten maken zich zorgen over het groeiende aantal geradicaliseerde huisdieren. Vooral honden vertonen de laatste maanden in toenemende mate agressief gedrag. 

hond-chihuahua-rothondIn de afgelopen week kwamen honden opnieuw negatief in het nieuws. Dagblad Metro meldde dat circa 600 honden zich hebben aangesloten bij terreurgroep IS. De geradicaliseerde honden zouden door IS worden ingezet in de strijd tegen het Iraakse leger.

“De inzet van huisdieren bij militaire operaties is niet nieuw, maar de laatste tijd zien we dat dieren steeds vaker de verkeerde kant kiezen”, zegt terreurdeskundige Fred Wolsmacher. “Werden honden voorheen gebruikt om bommen op te sporen, nu laten ze zich een bomvest omhangen en offeren ze zichzelf op als martelaar.”

De veiligheidsdiensten roepen baasjes op om alert te zijn op signalen die duiden op geradicaliseerd gedrag. “Wanneer je huisdier voortdurend met de kop naar Mekka draait en gaat grommen tegen schaars geklede vrouwen, is het verstandig om het hem goed in de gaten te houden.”

 
Deel dit artikel: