18 ℃

Meer gelijkheid bij gemeenten: alleen nog vrouwen als vuilnisman

Foto: Rob Crandall / Shutterstock.com

De Overkoepelende Organisatie van Gemeenten (OOG) heeft een grote stap gezet naar een meer egalitaire samenleving. Vanaf nu worden alleen nog vrouwen aannemen om het vuilnis in ons land op te halen. Dat in de laatste tien jaar slechts 9 vrouwen hebben gesolliciteerd op honderden vacatures voor vuilnisman noemt de woordvoerder van het OOG “een detail”.

Op dit moment is maar liefst 98,8 procent van de vuilnismannen een man. En dat is veel emancipatiegroepen een doorn in het oog. Jennifer Groothuis van Vrouwen Verdienen Beter (VDB) vindt deze stap van het OOG een mooi begin: “Uiteindelijk willen we natuurlijk gelijkheid bij elke beroepsgroep, maar we begrijpen ook dat je ergens moet beginnen en dan is het beroep van ‘vuilnismens’ een goed startpunt. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat mannen zomaar het beroep van vuilnismens kunnen claimen. Zo’n gewilde functie moet voor iedereen toegankelijk zijn.”

Dat vrouwen wellicht minder geïnteresseerd zijn in het beroep van vuilnisman wuiven zowel de woordvoerder van het OOG als van het VDB weg. Beiden zijn ze er van overtuigd dat ook vrouwen graag aan zware, ruftende kliko’s sleuren. Of zoals Jennifer Groothuis het stelt: “Het is nu een mannenberoep, omdat het volledig is aangepast aan mannen. Als we daar verandering in brengen, zul je zien dat op korte termijn ook vrouwen niets liever willen dat vuilnismens worden. En dus pleiten wij voor een toilet op de vuilniswagen, spiegeltjes aan elke kliko en veiligheidsschoenen met een stilettohak.”

 
Deel dit artikel: