13 ℃

“Overheid moet meer dwang toepassen om burgers naar Floriade te krijgen”

“Overheid moet meer dwang toepassen om burgers naar Floriade te krijgen”
Foto: Bert e Boer / Shutterstock.com

Te weinig Nederlanders bezoeken vrijwillig de Floriade. Het stadsbestuur van Almere, waar de Floriade plaatsvindt, dringt bij het kabinet aan op maatregelen om de bezoekersaantallen omhoog te krijgen.

Een van de mogelijkheden om de Floriade redden is een bezoekplicht. “Natuurlijk heeft dat niet onze voorkeur. We hadden gehoopt dat mensen uit eigen beweging naar de Floriade zouden komen. Maar nu dat niet zo blijkt te zijn, moeten we onderzoeken wat wettelijk mogelijk is om mensen alsnog naar Almere te krijgen”, zegt woordvoerder Gert-Jan Rander.

Volgens rechtsgeleerde Ben Schoukes is zo’n Floriadeverplichting echter niet zo eenvoudig. “Juridisch bezien mist het kabinet de wettelijke grondslag om burgers naar de Floriade te dwingen”, aldus Schoukes. “Maar we moeten ook realistisch zijn. Als bezoekers zich niet vrijwillig melden bij de ingang van de Floriade, heeft het kabinet weinig andere opties over. Natuurlijk is er weerstand en dat is begrijpelijk, maar de Floriade heeft wel 75 miljoen euro gekost. Linksom of rechtsom zal iemand de bloemenpracht moeten gaan bewonderen.”

 
Deel dit artikel: