19 ℃

Media trappen massaal in klokkengrap

Onze klokken die vijf minuten achterlopen door een conflict op de Balkan? Nee, natuurlijk niet. Toch trapten de media er vandaag massaal in.

Foto: Dalogo / Shutterstock.com

Verschillende media berichtten vandaag over het klokkenprobleem. De klokken en wekkers in Europa zouden vijf minuten achterlopen door een ruzie met de elektriciteitsbedrijven in Servië en Kosovo. Deze landen zouden weigeren om een beetje stroom af te staan, waardoor de netfrequentie in ons land licht gedaald is. Daardoor zouden digitale klokken van bijvoorbeeld wekkers en magnetrons zo’n vijf minuten achterlopen.

Het nepbericht werd verspreid via onder meer De Telegraaf, Algemeen Dagblad, RTL en de NOS. “Het is absolute onzin”, zegt natuurkundige Jorg IJberger. “Klokken halen hun tijd natuurlijk niet uit het elektriciteitsnet. Klokken gebruiken hiervoor een kwartskristal of een DCF-ontvanger.”

Ook nepnieuwsbestrijder Peter Burger zag het bericht op sociale media. “Ik geef toe dat ik er wel even om gelachen heb”, zegt hij. “Het bewijst maar weer eens het gevaar van nepnieuws. Het lijkt een onschuldig berichtje, maar dit soort desinformatie kan verstrekkende gevolgen hebben. Voor je het weet komt het halve land vijf minuten te laat klaar.”

 
Deel dit artikel: