21 ℃

Media trappen massaal in 1-april-grap over inflatie

Foto: Pixinoo / Shutterstock.com

Een hilarische 1-april-grap van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is meer dan geslaagd. Het CBS meldde vrijdagochtend dat de inflatie in Nederland in maart bijna twaalf procent bedroeg. Verschillende media namen het bericht serieus.

Volgens het CBS zou de inflatie in maart 11,9 procent zijn geweest, ten opzichte van een jaar eerder. Natuurlijk gaat het om een grap, want bij een dergelijke inflatie zouden de overheid en de Europese Centrale Bank hopeloos hebben gefaald in het bewaken van de koopkracht. Toch trapten veel journalisten erin.

RTL was de eerste die het bericht bloedserieus op haar website plaatste. Vervolgens namen onder meer de NOS, De Telegraaf en Nu.nl het ‘nieuws’ klakkeloos over.

“Geld dat in een jaar tijd bijna 12 procent minder waard wordt, dat kan natuurlijk helemaal niet. Ja, misschien in Venezuela, Zimbabwe, of andere bananenrepublieken, maar niet in Nederland”, grinnikt econoom Frans van Deuteren. “Een hilarische stunt, vooral omdat ze het met een stalen gezicht wisten te brengen.”

Om het echt te laten lijken, plaatste het CBS later nog gauw een grafiek bij de ‘inflatiecijfers’, maar de meeste mensen hadden de grap toen al door.

 
Deel dit artikel: