16 ℃

“Maximumsnelheid moet geleidelijk naar nul”

Foto: Asdf Media / Dafinchi / Nuwatphoto / Shutterstock.com

“Het plan om de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur is een mooi begin, maar natuurlijk kan het daar niet bij blijven”, stelt klimaatwetenschapper Manuel Bruininga, “Uiteindelijk moeten we naar de nul.”

Het kabinet wil de maximumsnelheid verlagen naar 100 kilometer per uur, om zo de stikstofuitstoot van het autoverkeer te beperken. “Door onderzoek weten we dat auto’s inderdaad minder stikstof uitstoten bij een lagere snelheid, maar er blijft altijd nog een beetje uitstoot over”, aldus Bruininga. “Het échte probleem is dat mensen zich verplaatsen. Of dat nu per vliegtuig, per boot of per auto is. Dat moeten we niet willen.”

Het terugschroeven van de maximumsnelheid kan volgens Bruininga het beste in stapjes. “Nu gaan we van 130 naar 100 kilometer per uur. Dat is alvast een flinke stap”, zegt de klimaatwetenschapper. “Daarna kan het iets geleidelijker. Het kabinet zou de snelheid elke maand met nog eens 10 kilometer per uur kunnen verminderen. Een eenvoudige rekensom leert dat we dan eind volgend jaar helemaal stilstaan. Dan kan ook niemand meer naar Den Haag om te gaan protesteren.”

 
Deel dit artikel: