14 ℃

“Max Verstappen is slecht voor het milieu”

De Formule 1 moet zo snel mogelijk verboden worden. Dat vindt milieuwetenschapper Iep Klepper. “Weet zo’n jongen als Max Verstappen wel hoeveel schade hij veroorzaakt?”, vraagt Klepper zich af.

max-verstappen1Klepper onderzocht twee jaar lang de effecten van racewagens op het milieu. “De uitslag van het onderzoek mag je gerust schokkend noemen”, zegt de wetenschapper. “Geen enkele Formule 1-wagen voldoet aan de CO2-norm. Bij de Grand Prix als in Barcelona zijn absurd hoge concentraties fijnstof gemeten. En dan dat lawaai. Omwonenden hebben daar last van.”

Max Verstappen geeft volgens Klepper geen goed voorbeeld aan leeftijdsgenoten. “In Nederland zou hij met zo’n wagen niet eens de weg op mogen”, moppert Klepper. “Die jongen heeft net z’n rijbewijs. Hij ziet het gevaar niet. Ik snap best dat het leuk is om met je auto rondjes te rijden, maar waarom moet dat zo hard? Toen ik 18 was, deed ik alles op de fiets.”

Het kan nog wel drie jaar duren voordat het Formule 1-verbod erdoor is. Klepper stelt een overgangstermijn voor: “In Barcelona hadden ze al moeten zeggen: Jongens, vandaag rijden we niet harder dan 140. Er zitten hier vogels te broeden.”

 
Deel dit artikel: