14 ℃

Matthijs van Nieuwkerk niet naar WK in Qatar: “Verschrikkelijk hoe daar met mensen wordt omgegaan”

Matthijs van Nieuwkerk niet naar WK in Qatar: “Verschrikkelijk hoe daar met mensen wordt omgegaan”
Foto: Benjamin Kamps / BNNVARA

Televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk heeft laten weten dat hij niet naar het WK-voetbal in Qatar afreist. De presentator is bang dat een bezoek aan het WK in het Arabische emiraat wordt aangegrepen voor whitewashing.

“Mensonterend”, zegt presentator Matthijs van Nieuwkerk met priemende vinger als we hem vragen naar de situatie van gastarbeiders in Qatar. “Iedereen verdient het om met respect te worden behandeld. Zelfs de meest onbeduidende onderknuppels verdienen het niet om dood neer te vallen tijdens het aandraaien van een paar boutjes en moertjes. Hoe onbenullig hun leven verder ook mag zijn vergeleken bij grote presentatoren die dagelijks een wereldprestatie moeten leveren.”

En dus heeft de BNNVARA-coryfee besloten om ditmaal niet naar het WK voetbal af te reizen: “Ik ben een groot voetballiefhebber en heb nog geen enkel WK overgeslagen, maar ditmaal blijf ik thuis. Het zou toch een gotspe zijn als ik continu in beeld wordt genomen in het stadion, omdat Qatar mijn onberispelijke status als wereldster zou misbruiken om hun eigen toernooitje statuur te geven. Nee, daar ga ik mijn carrière niet mee vergooien.”

Maar volgt Matthijs het WK wel thuis via de tv? “Het is meneer Van Nieuwkerk voor jullie. Ja, thuis kijk ik wel. Ik heb enkele oud-medewerkers uitgenodigd om bij mij thuis te komen kijken. Ik vind het namelijk heerlijk om een paar sukkels om me heen te hebben die mijn wijn uitschenken en die ik als menselijke poef kan gebruiken tijdens een voetbalwedstrijd. En mijn teennagels mogen ook wel weer eens geknipt worden.”

 
Deel dit artikel: