Marleen (17) werd geboren op een schrikkeldag: “Ik weet dat ik nooit oud zal worden”

Marleen (17) werd geboren op een schrikkeldag: “Ik weet dat ik nooit oud zal worden”
Foto: Bricolage / Shutterstock.com

VELDHOVEN - 29 februari was niet alleen een schrikkeldag, maar ook de 17e verjaardag van Marleen Houterts uit Veldhoven. Samen met duizenden lotgenoten beleefde ze deze dag met gemengde gevoelens.

“Ik ben geboren op 29 februari 1956 om half vier in de middag”, vertelt Marleen. “In 1964 kreeg ik van de dokter te horen dat ik een schrikkelkind ben. Ik was toen pas twee. Natuurlijk besef je op die leeftijd nog helemaal niet wat dat betekent. Ik wist wel dat ik al veel verder ontwikkeld was dan andere kinderen van twee, maar pas later kreeg ik echt last van mijn aandoening.”

Omdat Marleen op een schrikkeldag geboren werd, is zij maar eens in de vier jaar jarig. “Veel mensen snappen niet wat dat voor gevolgen heeft”, zegt ze. “Dingen die andere mensen normaal vinden, zijn voor mij moeilijk of zelfs onmogelijk. Ik kreeg een paar jaar geleden bijvoorbeeld voor het eerst verkering, maar een normaal seksleven heb ik niet. Geen enkele volwassen man durft het aan, omdat ik pas 17 ben. En de tijd dringt, want ik weet dat ik nooit oud zal worden. Ik mag blij zijn als ik de 20 haal.”

Toch kent Marleens leven ook leuke momenten waar ze bovendien langer naartoe kan leven. “Ik verheug me erg op 2028, want dan mag ik eindelijk mijn rijbewijs halen. Dan word ik 18.”

 
Deel dit artikel: