15 ℃
Geen contact meer:

Mark Rutte sluit zich op in Torentje

Mark Rutte sluit zich op in Torentje
Foto: Jan Kranendonk / Martinbertrand.fr / Shutterstock.com

Demissionair premier Mark Rutte heeft zich opgesloten in het Torentje in Den Haag, de werkkamer van de premier. Meerdere collega’s en medewerkers hebben geprobeerd om contact met hem te krijgen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Zaterdag werd Rutte voor laatst gezien. Hij was toen in zijn auto onderweg naar de koning om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Direct daarna reed de premier terug naar het Torentje en sloot zich op in zijn werkkamer. Sindsdien reageert hij helemaal nergens meer op.

“Er wordt al uren geprobeerd om contact met hem te krijgen, maar hij neemt de telefoon niet op. Pogingen om de deur te openen zijn ook mislukt. Rutte heeft de deur van binnenuit op slot gedraaid en de sleutel in het slot gelaten”, zegt politiek analist Fons Knielen. “Een crisisteam is inmiddels ter plaatse. Ze hebben geschreeuw en gestommel gehoord, dus we weten dat hij er zit.”

Wanneer Rutte weer naar buiten komt, is volgens Knielen moeilijk te zeggen: “Het Torentje is de werkkamer van de premier. Zolang hij daar zit, is hij de premier. Dat weet hij natuurlijk zelf ook. Als hij genoeg voedsel en water heeft meegenomen, kan dit maanden gaan duren.”

 
Deel dit artikel: