19 ℃

Mark Rutte langstzittende premier van Nederland… wat is het geheim van zijn populariteit?

Mark Rutte langstzittende premier van Nederland… wat is het geheim van zijn populariteit?
Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

Dinsdag was het feest in het Torentje. Mark Rutte mag zich officieel de langstzittende premier van Nederland noemen. Precies 4.311 dagen is Rutte premier van ons land. Menig politicus kijkt naar het jubileum met een tikje jaloezie. Hoe lukt het Rutte om zo lang het vertrouwen van de bevolking vast te houden?

Op 14 oktober 2010 trad Mark Rutte aan als leider van het kabinet Rutte I. Politiek analist Fons Knielen was er destijds bij. “Ik kan het me nog goed herinneren”, zegt Knielen. “Met zijn 43 jaar was Rutte toen de op één na jongste premier in de geschiedenis van ons land. Al snel veroverde hij een plekje in de harten van vooral lager opgeleiden. Inmiddels kennen we Rutte natuurlijk als ‘De Premier van het Volk’, zoals hij vaak wordt genoemd.”

Wat is volgens Knielen het geheim van Ruttes aanhoudende populariteit? “Zijn charisma en ontwapenende glimlach spelen een grote rol”, denkt de analist. “Maar vooral zijn eerlijkheid is belangrijk. Wat hij belooft, dat dóet hij ook. En daar word je uiteindelijk toch op afgerekend. Dat zagen we vorig jaar nog bij de verkiezingen, waarin Rutte opnieuw de meeste stemmen kreeg. 1.988.651 om precies te zijn. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.”

Is er na 4.311 dagen in het Torentje dan niets aan te merken op de premier? “Jawel hoor”, zegt Knielen. “Mark Rutte is ook maar een mens, dus hij maakt af en toe best een foutje, of een verkeerde beslissing. Het is jammer dat dan niemand hem daarop wijst. De bevolking mag af en toe best wat kritischer op hem zijn.”

 
Deel dit artikel: