18 ℃

Marine wil vrouwen op onderzeeboten

Foto: Koninklijke Marine / Wiki Commons CC

Vrouwen mogen per direct aan de slag op de onderzeeërs van de Koninklijke Marine. Tot nu toe waren vrouwen niet welkom aan boord, maar de Onderzeedienst is van gedachten veranderd.

De onderzeeërs waren de laatste verboden plek voor vrouwen binnen de krijgsmacht. Door het gebrek aan ruimte en privacy zouden vrouwen alleen maar lastig zijn, was de opvatting. De Koninklijke Marine gooit nu het roer om: ook vrouwen mogen voortaan meevaren in de onderzeeërs.

“We zijn tot het besef gekomen dat vrouwen aan boord hard nodig zijn”, zegt luitenant ter zee Peter Madsen. “Onze onderzeeërs zijn gebouwd om maandenlang op zee te kunnen blijven. Maar na zo’n lange missie is het een puinhoop aan boord. Overal liggen lege bierblikjes en vuile onderbroeken. Iemand moet dat opruimen.”

Daarnaast ligt er voor vrouwen nog een andere taak in de onderzeeërs. Madsen: “Onze officieren zijn natuurlijk niet alleen militair, maar ook gewoon gezonde Hollandse kerels. Na maanden op zee ontstaan er bepaalde behoeftes, als u begrijpt wat ik bedoel. In de afgelopen tijd hebben we deze taken noodgedwongen door mannen laten uitvoeren, maar het is toch lekkerder als een vrouw dat doet.”

 
Deel dit artikel: